martes, 23 de febrero de 2010

L’ADJECTIU

Els adjectius són paraules que es refereixen sempre a sustantius i ens diuen com són o com estan les persones, els animals, i les coses. Els adjectius poden expressar qualitats o estats. Per exemple: flassada nova, gos content.
Generalment, els adjectius es posen darrere el sustantiu, però s’hi poden posar davant. Per exemple: ulls bonics, bonics ulls.  A vegades l’adjectiu s’uneix al sustantiu a què es refereix per mitjà d’un verb. Per exemple:  Els fantasmes estaven avergonyits.

GÈNERE I NOMBRE DE L’ADJECTIU
Els adjectius van en el mateix gènere (masculí o femení) i nombre (singular o plural) que els substantius a què es refereixen. Per això diem que el substantiu i l’adjectiu concorden en gènere i nombre. Per exemple: company simpàtic, companya simpàtica, companys simpàtics, companyes simpàtiques. Alguns adjectius, com blau o redó, presenten dues formes: una per al masculí (blau, redó) i una altra per al femení (blava, redona). Altres adjectius, en canvi, són invariables, és a dir, presenten la mateixa forma per al masculí i per al femení. Per exemple:  una cometa brillant, una estrela brillant.


Els adjectius són les paraules que expressen qualitats o estats dels substantius. Els adjectius van en el mateix gènere i nombre que els substantius a què es refereixen.

ELS GRAUS DE L’ADJECTIU


Els adjectius expressen qualitats. Les qualitats es poden tindre en diferents graus, és a dir, amb més o mnys intensitat. Els graus de l’adjectiu són tres: positiu, comparatiu i superlatiu.
Un adjectiu està en grau positiu quan no indica intensitat. Per exemple: fort.
Un adjectiu està en grau comparatiu quan compara la intensitat amb què dos éssers o objectes posseeixen una qualitat. El grau comparatiu pot ser d’inferioritat, d’igualtat, o de superioritat. Per exemple: Joan és mens fort que Pere.
Un adjectiu està en grau superlatiuquan expressa una qualitat en grau màxim. Per exemple: molt fort, fortíssim.
Alguns adjectius, com bo, dolent, gan, xicotet..., poseeixen, a més de les formes comunes, altres formes especials per als graus comparatiu i superlatiu.

El grau  d’un adjectiu indica la intensitat amb què l’ésser o l’objecte a què es refereix l’adjectiu posseix una quanlitat.
Els graus de l’adjectiu són tres: positiu, comparatiu i superlatiu. El grau comparatiu pot ser d’inferioritat, d’igualtat i de  superioritat.

4 comentarios:

ADALBERTO RANSSELL-LEVIS dijo...

Com mola aquesta pàgina!!!! Vindré mes sovint a visitar-la.

Unknown dijo...

valla mierda de paginaaaaa

Unknown dijo...

me cago en to tu raza la paya

Unknown dijo...

ostiaaa que malll

Publicar un comentario